Cserépfalu-Cserépváralja körtúra

Vadregényes szurdokvölgyek a Bükkalján

Cserépfalu és Cserépváralja környékén, kis területen nagyon sok érdekességet és szépséget találhatunk. Egy élményekben és látnivalókban gazdag bükkaljai körtúrán sok más mellett két varázslatos szurdokvölgyet is útba ejtettünk.

Cserépfalu központjából az Ördögtorony tanösvényen kezdjük meg a túrát, és alig teszünk néhány lépést, máris a Bükkaljai kőkultúra érdekesebbnél érdekesebb emlékeibe botlunk.

Elsőként a Kisamerika barlanglakásokhoz érkezünk. A Berezd hegy oldalába, a könnyen faragható riolittufába feltételezhetően a 19. második felétől vagy a 20. század elejétől vájtak barlanglakásokat.

A helyet – nem kis gúnnyal – Kisamerikának nevezték el, ami arra utalt, hogy míg a leggazdagabbak egészen Amerikáig mentek a világgazdasági válság idején, addig a legszegényebbek csak idáig, „Kisamerikáig” jutottak. Az utolsó lakók az 1960-as években költöztek el a szűkös életlehetőséget nyújtó otthonokból.

Jelentkezek a túrára

Innen pár lépésre találjuk a különös megjelenésű Millenniumi-kilátót, amelynek formája a Bükkalja jellegzetes kaptárköveit idézi meg.

A kilátót Csete György Kossuth-díjas építész tervezte. A kilátó apró nyílásai a Göncölszekér csillagképét formázzák. A dácittufa tömbök közé régi faragott köveket is beillesztettek, amellyel az egykori cserépi kőfaragóknak állítanak emléket.

Megint csak pár lépés és máris újabb látnivaló, a Berezdalji-pincesor következik. Cserépfaluban hat pincesor és közel 500 riolittufába vájt pince található. Az egyik legismertebb „pincefalu” a Berezdalji, ahol 200 pince van, három sorban egymás felett.

A tanösvényen továbbhaladva elhagyjuk a falut és hamarosan elérjük a tanösvény névadóját, az Ördögtorony nevű kaptárkövet.

A Mész-tető oldalában álló riolittufakúp már önmagában is különleges látvány, de oldalában három faragott fülke is látható.

A túránkat tovább folytatva meg is érkeztünk a túra egyik legkülönlegesebb helyére, a Mész-patak szurdokvölgyébe, vagy más néven a Kőporos-szurdokba.

Jelezd részvételed a facebookon az alábbi képre kattintva!

Csodahely, az egyszer biztos.

Hihetetlen, hogy mennyi érdekességet és szépséget kínál ez az útvonal, amit leírni sem tudunk, de mindenképp érdemes velünk tartani erre a túrára is.

Következő túránk időpontja: 2022. április 30.

A túra útvonal kb. 13 km hosszú, szintkülönbség 320 m, tervezett időtartam kb. 3,5-4 óra, plusz a pihenők.

Hozd magaddal a túrához alkalmas felszerelést (kényelmes réteges ruha és kényelmes vízálló cipő) igényednek megfelelően. Várható hőmérséklet +20 fok.

A hátizsákodban rejts el elegendő elemózsiát és védőitalt az útra.

Jelentkezek a túrára

Gyülekezés: 2022. április 30-án 10.00-kor szombaton, Cserépfalu.

Túra indulása 10.15-kor.

Túra indulási helyszíne:

Cserépfalu templom mellett, Cserépfalu, Kossuth út 111., 3413.

(GPS koordináta: N47.9414723, E20.5348706)

Utazás egyéni kis csoportokban.

Szívesen segítünk a csoportok kialakításában, részletek a jelentkezési lapon.

A túra ingyenes, de köszönjük, ha hozzájárulsz a túra szervezéséhez 1.000 Ft-tal.