Felsőtárkány körtúra

Felsőtárkány Egertől 11 km-re található a Bükk lábánál, csodálatos panorámájával és természeti adottságaival az egriek egyik kedvenc kirándulóhelye.

A Heves megyei Felsőtárkány területének nagy része a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik.

Felsőtárkány ékköve a Szikla-forrás és tó. Piknikezésre, horgászásra, játszóterezésre és erdei tanösvények megtekintésére is lehetőségünk van itt, bár az ősfákkal körülölelt tó látványa önmagában is elbűvölő.

Felsőtárkányi-tó, a festői szépségű pihenőhely a Bükkben.

Az emberi kéz alkotta Felsőtárkányi-tó a Szikla-forrás vizének tóvá duzzasztásával jött létre.

A palóc település külterülete 95%-ban erdőséggel borított. Területének nagy része a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik, mely nagyvadban és növényfajokban is rendkívül gazdag. A település határában eredő patakokat a Tárkányi-patak gyűjti össze, a patakokat források táplálják. Legjelentősebb a Szikla-forrás, amely a település északi végénél, a kő-közi szurdok bejáratát keretező mészkősziklafal tövében bukkan a felszínre.

A bővizű forrást a 18. század során duzzasztották azzá a bájos állóvízzé, ami azóta rengeteg természetjárót csalogat magához nyugodt hangulata és a természet közelsége miatt. A tó szerényen bújik meg a változatos erdőtársulások között és jó rálátást nyújt a távolban magasodó hegyvonulatokra. A partján magas fák állnak sorfalat, hogy a nap minden szakában árnyékos helyet biztosítsanak azoknak, akik letelepednének egy kicsit a víz csillámló tükrét figyelni.

Szépen parkosított terület, ahol a természetkedvelők számára csónakázási és horgászási lehetőség, pihenő padok, egy büfé és a kisebbek örömére egy nagy játszótér is rendelkezésre áll. Mivel itt futnak össze a felsőtárkányi tanösvények, a tájékoztató táblákon álló információk alapján mindenki a szívének legkedvesebb opciót választhatja.

Következő túránk időpontja: 2022. augusztus 27.

A túra útvonal kb. 11 km hosszú, szintkülönbség 530 m, tervezett időtartam kb. 3,5-4 óra, plusz a pihenők.

Hozd magaddal a túrához alkalmas felszerelést (kényelmes réteges ruha és kényelmes vízálló cipő) igényednek megfelelően. Várható hőmérséklet +28 fok.

A hátizsákodban rejts el elegendő elemózsiát és védőitalt az útra.

Jelentkezek a túrára

Következő túránk időpontja: 2022. augusztus 27.

Gyülekezés: 2022. augusztus 27-én 10.00-kor szombaton, Szikla Fogadó, Panzió mögötti parkoló.

Túra indulása 10.15-kor.

Túra indulási helyszíne:

Felsőtárkány, Fő út 313. 3324, Szikla Fogadó, Panzió parkoló.

(GPS koordináta: N47.9829696, E20.4361104)

Utazás egyéni kis csoportokban.

Szívesen segítünk a csoportok kialakításában, részletek a jelentkezési lapon.

A túra ingyenes, de köszönjük, ha hozzájárulsz a túra szervezéséhez 1.000 Ft-tal.

Jelentkezek a túrára