Hollóháza-Füzér körtúra

Magyarország egyik legészakibb települése, a festői szépségű, erdőkkel övezett Hollóháza a porcelán készítéséről híres. A Porcelánmúzeumban nem csak a porcelángyártás történetével ismerkedhetünk meg, az alkotócentrumban arra is lehetőség nyílik, hogy elkészítsük saját porcelánunkat, amely örök emlék lehet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza erdőkkel körülvéve, az Eperjes–Tokaji-hegység egyik völgyében terül el. Sátoraljaújhelytől 28, a magyar-szlovák határtól 3,5 kilométerre délre fekszik.

A terület a honfoglalás óta lakott, 1270-ben említik először, amikor a füzéri várhoz tartozott. A középkorban Felsőkomlós néven is ismerték, a Hollóháza nevet a pálos rend címerállatáról, a hollóról kapta.

A 17. században elnéptelenedett települést I. Lipót a Károlyi családnak adományozta. Ekkor érkeztek a szlovák telepesek. 1777-ben alapították az első üveghutát, a mai gyár elődjét. A 19. században a kis üveghuták már nem versenyképesek, ezért a szomszédos Telkibányához hasonlóan  kőedénygyárrá alakítják át a hutát. 1956-ban fokozatosan áttértek a porcelángyártásra.

Trianon után, 1920-ban a település egy rövid ideig Csehszlovákiához tartozott, kivéve a porcelángyárat, amely Magyarországon maradt, a viszonylag laza határvonal meghatározás következtében. A gyártulajdonos Károlyi család közbenjárására két hét után a település is visszakerült Magyarországra.

A Porcelán Múzeum épülete önmagában is érdekes látványosság, hiszen Mondok Tamás és Rákosi Ferenc Ybl-díjas építészek tervezték. 1981-ben, a hollóházi kerámiaipari tevékenység kezdetének 150. évfordulóján nyílt meg azzal a céllal, hogy bemutassa a nagyközönségnek mindazt az iparművészeti értéket, ami a hollóházi ipar 225 éve alatt keletkezett.

A múzeumba a belépődíj: 1.500 Ft/fő

A kétszintes múzeumban időrendi sorrendben láthatók a tárgyi és írásos emlékek. A kiállítás az emeleten kezdődik, ahol 1777-től az 1948-ban bekövetkezett államosításig tartó időszakot öleli fel a kiállított anyag.

Túránkat tovább folytatva elindulunk Füzér településre.

A Zempléni-hegység keleti szélén elterülő Hegyköz medencéjében, a közel 500 méter magas vulkáni sziklacsúcson található a füzéri vár.

Már messziről uralkodik a tájon a hófehér falaival.

Azon kevés Árpád-kori váraink egyike, amely már a tatárjárás előtt állt. Pontos építési ideje és építtetője nem ismert, de feltételezések szerint esetleg a környék birtokosai, az Abák valamelyik ága építhette.

A várba a belépődíj: 3.300 Ft/fő

A túra útvonal kb. 13,5 km hosszú, szintkülönbség 640 m, tervezett időtartam kb. 3,5-4 óra, plusz a pihenők.

Hozd magaddal a túrához alkalmas felszerelést (kényelmes réteges ruha és kényelmes vízálló cipő) igényednek megfelelően. Várható hőmérséklet +31 fok.

A hátizsákodban rejts el elegendő elemózsiát és védőitalt az útra.

Jelentkezek a túrára

Következő túránk időpontja: 2022. július 30.

Gyülekezés: 2022. július 30-án 10.00-kor szombaton, Hollóháza tábla.

Túra indulása 10.15-kor.

Túra indulási helyszíne:

Hollóháza, Károlyi út. 2. 3999, Hollóháza település tábla.

(GPS koordináta: N48.5281313, E21.429071)

Utazás egyéni kis csoportokban.

Szívesen segítünk a csoportok kialakításában, részletek a jelentkezési lapon.

A túra ingyenes, de köszönjük, ha hozzájárulsz a túra szervezéséhez 1.000 Ft-tal.

Jelentkezek a túrára