Noszvaj-Síkfőkút körtúra

A Bükkalja festői fekvésű településéről, a számos látnivalóval büszkélkedhető, idilli hangulatú Noszvajról jó néhány remek túrát tehetünk a Bükk hegység déli részébe. A falu északi részén kiépült romantikus Síkfőkútról, a vadregényes Kánya-patak völgyében mászunk fel a népszerű Várkúti turistaházhoz, ahonnan a Bükkalja egyik legszebb panorámáját nyújtó Kövesdi-kilátóhelynél érjük el utunk legmagasabb pontját. A Vasbánya-nyereg és a romos Novaji kunyhó érintésével ereszkedünk vissza a tóparti üdülőhelyre, Síkfőkútra.

A leginkább kastélyáról ismert Noszvaj északi részén, a Kánya-patak erdővel borított, alacsony hegyekkel koszorúzott völgyében, az 1930-as években kialakított Síkfőkút üdülőtelepről indulunk. Az egriek népszerű kirándulóhelyének központi helye, a két részből álló, egymástól átjárható gáttal elválasztott tavacska, melynek partján, számos pihenőpaddal felszerelt, gondozott sétány fut körbe. Északi oldalán a hajdani turistaházból átalakított Hotel Síkfőkút beépített teraszos étterme csalogatja a kirándulókat. A felső tó déli partján kulturált játszóteret és egy kis ajándékboltot is találunk.

A Hotel Síkfőkút mögött nagy bal kanyart vesz az aszfaltút, a mögötti részen találjuk a szabadon használható, árnyas parkolót. Innen indulunk el a Kánya-patakot követő Bükkös-völgyben a Sárga kör és Zöld négyzet jelzésű úton. Egészen a Vasbánya-nyeregig kísér minket a kék bástyán félhold felfestésű „A törökök nyomában” nevű tematikus túraútvonal is, mely külön útjelzőtáblákkal is rendelkezik.

Az elágazástól kissé balra tart kényelmes, enyhén emelkedő, széles, jelzett utunk, melyen rövidesen el is érünk az Attila-kút előtti kis kerek tavacskához. A jó vízű, kiépített forrás hozama meglehetősen ingadozó, a kis tó körül pihenőpadokat, tűzrakóhelyeket találunk, a környék növény- és állatvilága is igen gazdag és egyedi.

A forrástól a Zöld négyzet jelzésű, kissé balra felfelé tartó úton megyünk tovább, majd a hangulatos Bükkös-völgyben emelkedünk tovább, jobb oldalunkon a Kánya-patak medrével. Elhagyunk egy pihenőhelyet, és a lassan nyugatnak forduló jelzett utunk egy Y alakú elágazásnál jobbra felfelé tér el. A meredek szakasznak hamar vége, kibukkanunk a Várkút jóvízű forrásánál, ne felejtsük el feltölteni készleteinket.

 

A kúttól lépcsőn megyünk fel a Felsőtárkány és Noszvaj között magasló Várhegy (669 m) keleti oldalában épült Várkúti turistaház előtt elterülő meseszép tisztásra, melynek felső részén, jobbra találjuk a pihenőhelyet egy csinos, régi útjelzőtábla-csokorral.

A Piros és Zöld sáv jelzésű út pár perc alatt felér túránk legmagasabb pontjára a közel 600 m magasságban lévő Kövesdi-kilátóhelyhez, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a Bükk hegység déli vonulataira, a Bükkalja lankáira, falvaira, jól kivehető a hosszúkás völgyben fekvő Noszvaj is.

Jelentkezek a túrára

Kérésesekre, beiktatunk egy közös szalonnasütést is a túrába. Így kérlek, hozd magaddal a szalonnasütéshez szükséges dolgokat, amit a parkolóban hagyunk, és a túra végén fogjuk magunkhoz venni.

Szalonnasütés a természetben.

Következő túránk időpontja: 2022. május 28.

A túra útvonal kb. 7,5 km hosszú, szintkülönbség 300 m, tervezett időtartam kb. 3,5-4 óra, plusz a pihenők.

Hozd magaddal a túrához alkalmas felszerelést (kényelmes réteges ruha és kényelmes vízálló cipő) igényednek megfelelően. Várható hőmérséklet +23 fok.

A hátizsákodban rejts el elegendő elemózsiát és védőitalt az útra.

Jelentkezek a túrára

Gyülekezés: 2022. május 28-án 10.00-kor szombaton, Noszvaj.

Túra indulása 10.15-kor.

Túra indulási helyszíne:

Noszvaj, Hotel Síkfőkút parkolója, Noszvaj, Síkfőkút út 38., 3325.

(GPS koordináta: N47.9477946, E20.4633627)

Utazás egyéni kis csoportokban.

Szívesen segítünk a csoportok kialakításában, részletek a jelentkezési lapon.

A túra ingyenes, de köszönjük, ha hozzájárulsz a túra szervezéséhez 1.000 Ft-tal.