Következő túránk Mályinka, ahol az élet vize fakad.

Az ország egyik legszebb természeti környezetében, a Bükk-hegység északi lábánál elterülő, felfedezésre váró Mályinka igazi nyugalmat, pihenést, kikapcsolódást kínál, és csodálatos erdei sétára hívja a turistát. A mályinkaiak kedves, vendégszerető emberek, akik jó szívvel nyitják ki kapuikat a kíváncsiskodó, jó szándékú látogatók előtt.

A község határában sok karsztvizű forrás ered, ezek közül legjelentősebb a Nagyvölgy-forrás, amely gravitációs úton az egész község ivóvízellátását is biztosítja.

A többi környékbeli településhez hasonlóan, Mályinka történelme is egészen az Árpád-korig nyúlik vissza, bár a falu határában talált leletek tanúsága szerint már a kőkorszakban is éltek itt emberek, és Mályinkán találták meg az újkori bükki kultúra egyetlen sírleletét. A népvándorlás idején hun, avar és szláv népek telepedtek le, majd Bors vezér magyarjai és a kabarok szállták meg a vidéket.
Nevének jelentése nem határozható meg pontosan. Egyes források a szláv „malim”, azaz „eper” szóból származtatják, mások a „mál”, azaz „hegyoldal”, illetve annak kicsinyítő képzővel ellátott alakjából eredeztetik.

A községet 1254-ben említik először okleveleink. Az Árpádkorban királyi birtok volt, s mint ilyet Dédes várának tartozékává sorolták. A XIV. században, került a Palócziak birtokába, s mikor a család utolsó sarja elesett a mohácsi csatában, rokonság címén a Perényiek vették birtokukba. Nevét ekkor még: Malyn, Malim, Malin alakban használták. A XVI. században, amikor a török bevette Dédes várát, Mályinka is hódoltsági területté lett. Lakosai az egykori várjobbágyok elszökdöstek, s helyükre a
felvidékről tótok települtek, akik azonban hamarosan beolvadtak a magyarságba.
A század végétől kezdik a nevét Málinkának írni, majd kialakul a ma is használatos Mályinka írásmód és kiejtési forma. Lakossága 447 fő a 2015 január 1-i adatok alapján. Az erdő közelsége jelentette az egyik legfontosabb megélhetési forrást is, a szénégetést. A község jó fekvése, tiszta levegője, vize, turistaháza a Bükki Nemzeti Park közelsége, tökéletes kiránduló helyé teszi.

Jelentkezek a túrára

Mályinka község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Kazincbarcikai járásban fekszik. Megközelíthetősége jónak mondható, gyönyörű hegyi út vezet ide a Bükk hegységen keresztül Szentléleken, Lillafüred felől Miskolcról.

Következő túránk időpontja: 2021. november 27.

A túra útvonal kb. 13 km hosszú, szintkülönbség 450 m, tervezett időtartam kb. 3,5-4 óra, plusz a pihenők.

Hozd magaddal a túrához alkalmas felszerelést (kényelmes réteges ruha és kényelmes vízálló cipő) igényednek megfelelően. Várható hőmérséklet +5 fok.

A hátizsákodban rejts el elegendő elemózsiát és védőitalt az útra.

Gyülekezés: 2021. november 27-án 10.00-kor szombaton, Mályinka.

Túra indulása 10.15-kor.

Túra indulási helyszíne:

Mályinka buszmegálló, Lillafüredi u. 48. Mályinka, 3645.

(GPS koordináta: N48.1512257, E20.4968352)

      Utazás egyéni kis csoportokban.

Szívesen segítünk a csoportok kialakításában, részletek a jelentkezési lapon.

A túra ingyenes, de köszönjük, ha hozzájárulsz a túra szervezéséhez 1.000 Ft-tal.

Jelentkezek a túrára